Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

"Den Haag's Zero-Emission Zone: Frisse Lucht voor Bewoners en Kansen voor Vastgoed Service"

Gepubliceerd op: 27 september, 2023

Op Weg naar een Groen en Stil Stadscentrum: Den Haag's Zero-Emissiezone

Van Albert Heijn tot de plaatselijke loodgieter, en ook Vastgoed Service, allemaal worden ze beïnvloed door de veranderende mobiliteitsregels in het centrum van Den Haag. In de nabije toekomst zullen alleen schone, emissievrije bestel- en vrachtwagens worden toegestaan in dit gebied. Vanaf 1 januari 2025 geldt dit zelfs voor nieuwe auto's. Maar wat betekent dit voor ondernemers en hoe kunnen ze zich hierop voorbereiden?

De Zero-Emissiezone van Den Haag: Wat U Moet Weten

Den Haag is een van de 28 steden die vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone invoeren voor zakelijke bestel- en vrachtauto's. Deze zone omvat het gebied binnen de centrumring en Professor Teldersweg. Voor bestaande voertuigen geldt een overgangstermijn, afhankelijk van het bouwjaar en de uitstoot. Uiterlijk op 1 januari 2030 moeten alle zakelijke voertuigen emissievrij zijn. 

Het Pad naar Duurzaam Vervoer

Voor veel bedrijven betekent dit een transitie naar duurzaam transport, zoals elektrische voertuigen. Onderhoudsbedrijf Vastgoed Service, dat zich bezighoudt met het onderhoud van DUWO-studentenhuisvesting in onder andere Den Haag en Delft, heeft al stappen gezet in de richting van duurzaamheid. Vastgoed Service heeft een plan opgesteld om de CO2-voetafdruk van het gehele bedrijf, inclusief kantoor en wagenpark, te verminderen.

Michel Oldenburg, logistiek makelaar, benadrukt het belang van slimme mobiliteitsstrategieën. Vastgoed Service heeft bijvoorbeeld een Green Driving-competitie geïntroduceerd om zuinig rijgedrag te stimuleren. Ze hebben ook geïnvesteerd in laadpalen en zonnepanelen, en zelfs een elektrische driewieler, de Carver Cargo, voor binnenstedelijke klussen geïntroduceerd. Deze stap naar elektrisch rijden was nieuw voor hen, maar deskundig advies van Michel hielp hen om de juiste keuzes te maken.

De Voordelen van Duurzaam Vervoer

Hoewel de initiële kosten van elektrische voertuigen vaak hoger zijn dan die van traditionele benzine- of dieselvoertuigen, worden deze gecompenseerd door subsidies en lagere operationele kosten per kilometer. Daarnaast draagt duurzaam vervoer bij aan een schonere lucht, minder geluidsoverlast en een verminderde CO2-uitstoot, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook het imago van een bedrijf ten goede komt.

De transitie naar een zero-emissiezone mag dan uitdagingen met zich meebrengen, maar het biedt ook kansen voor ondernemers die zich goed voorbereiden en investeren in duurzaam transport. De weg naar een groen en stil stadscentrum in Den Haag is ingeslagen, en bedrijven zoals Vastgoed Service laten zien dat slimme mobiliteitstransformaties mogelijk zijn, met voordelen voor het milieu en de zakelijke bottom line.link naar artikel in de Stadskrant: https://stadskrant.denhaag.nl/wp-content//uploads/2023/09/2023-09-27.pdf